Surabaya Gubeng station

Gubeng Surabaya Station is one of the three stations in Surabaya, besides Surabaya City Station and Pasar Turi Station. Gubeng Surabaya Station is the biggest station and is the main station for all south and east lines in Surabaya.

At the beginning, this station was built for the purpose of carrying soldiers by the train company Staats Spoorwegen (SS).

The old Gubeng Station was built on the west side of the railway with the Indische architecture which consisted of wrought iron ornament both on the roof edge and on the window and door bars. This building has undergone several renovations; the roof done in 1905 and the main lobby renovated in 1928. After being used for quite a long time, in 1990 a new bigger building was added to the east side of the railway to accommodate the increase number of passengers.

The architectural characteristic of the entrance door or main building of Gubeng Station looks very strong but cozy due to the arch door and windows along the main building which provide an impression of openness. The windows are decorated with a flora iron ornament which is a special art decoration of Art Nouveau, popular at the end of the 18th century.

The top of this Station main building, which is a landmark is decorated with iron ornaments on the roof edge, the moulding on the walls and the centre of the round glass windows creates a traditional classical nuance.

The rows of arch doors and big windows at the front of the station provide an impression of openness. The platform roof is made of light structure with iron profile which supports a broad saddled-flat room with a sing cover. Besides giving a light impression, the iron bar profile at the same time creates a station with a slight classical character.

The open and common impression at the front station slightly gives an atmosphere of a mosque essence. Arch of the door hold by pilasters give a classical impression. The iron construction at the connection between the columns and the roof structure. The iron console profile with holes in the middle is a smart idea combining of structural and aesthetics design.

 
  Copyright © 2010 - Conservation and Heritage Center