Bogor station

Bogor Station used to be a final destination terminal for railway train Batavia-Buitezorg line (the name used for Bogor at the time) which was built by Hindia Belanda through train company Staats Spoorwegen (SS) and operated since 1872. In 1881, Bogor Station was built to accommodate the increased number of passenger. Now, this station is occupied by passengers from Bogor and Sukabumi commute to Depok and Jakarta, which most of them served by Jabotabek elctric multiple unit or Sukabumi-Bogor diesel multiple unit.

The station building has an area of 5,955m2 which is located at Nyi Raja Permas street, Central Bogor until now is renowned and fully maintained. As a whole, Bogor Station consists of two adjacent mass buildings i.e. main building which consists of entrance, lobby, administration office, ticket windows, and other facilities as well as emplacement building covering platform and two railway tracks.

The architecture of main building showcases Indische Empire specific character forming symmetrical mass building focusing on the middle part of the building as the main entrance and main lobby in Neo-classical style. Saddle roof with triangle pediment and curved gate create an elegant impression at the front facade of this building. At the back part is plastered wall with list-line ornaments ended by cornice which at the top forms small curved which in classical architecture was called as guttae framed the hanging roof on top of it. Doors and windows with wooden cover strengthen the classical character of this building. Whereas, the building emplacement is in the form of width-span roof structure with steel frame and wave iron palate as the cover.

The side part of the main building ornamented by line wall and curve door. The additional cantilever canopy and scalloped wooden ballustrade at top part of the door is an effort to adapt with tropical climate, i.e to Biter sunrays and rainy water.

The clean and spacious main platform with row of doors towards administration office and station master which are made of wooden glass framed creates grand impression of the room.

Platform Supervisor is in square form affixed to the platform. This room is purposely meant to build extend out to facilitate Platform Supervisor personnel oversight the incoming and outgoing trains.

This spacious main lobby will seem be crowded in the morning and afternoon when people go to work and back from work. Ornaments at the ceiling and floor strengthen the spacious impression of the room.

The top of the door is always in the curved frame although the door leaf is in squared form. The curve space of the iron railings functioned as ventilation with classical ornament. The squared door is framed of curved line with molding on top of it.

The emplacement building in the form of width-span saddle roof structure with steel frame and waved-iron palate covering platform and two railway tracks. The opening at the top of the roof is meant as ventilation so the room will be felt convenient.

 
  Copyright © 2010 - Conservation and Heritage Center